bahan
cili kering
bawang merah
bawang putih
ikan bilis (japun)
bahan rahsia
belacan (puas)
daun pandan
kulit kayu manis
gula melaka
minyak masak yg banyak
asam keping
cara penyediaan..
cabai d potong utk di buang biji...basuh..kisarkan dgn bwng merah putih tambah sedikit ikan bilis...
kisar jgn terlalu hancur...panaskan minyak..minyak letak banyak...tuangkan bahan kisar ke dlm minyak...masak dgn api perlahan...ingat minyak mmg kn letak bnyak...
setelah sambal pecah minyak..letakkan kayu manis..gula melaka...asam keping...garam...belacan..dan ajinamoto...kacau...masukkan gula dengan cara tabur di bahagian tepi kuali...5 saat..baru kacau gula tadi masuk ke dlm sambal...msk dengn api perlahan...sambal akan jd pekat...masak lg sehingga sambal pekat dan berubah warna merah terang ke merah gelap...tambahkan lg minyak masak...biarkan sambal segelap yg boleh cuma jngn hangit...masukkan daun pandan...kacau lg hgga sambal pekat ..merah gelap berkilat...siap...biar ia sejuk dlm kuali...simpan dlm bekas tertutup dan msk dlm peti ais... tahan 2 mggu...
sbb guna minyak bnyk utk bg cabai btol2 masak...tahan lama tak basi
guna bwg merah bnyk utk pekatkan kuah...dan lbh sedap...
guna kulit kyu manis n daun pandan utk aroma yg wangi...
gula melaka n blancan utk sedapkan...
gula utk sedapkan n gelapkan warna sambal...
ikan bilis guna sedikit shj..utk manaikan rs...
cabai kering jngn kisar lumat..kisar ikut saiz mcm cabai yg slalu lekat celah gg kita tu..bru sedap..specialll
so sambal bole tahan lama..bole buat berniaga....sesuai utk bg ank2 bujang..n ibu2 yg xda masa nk msk d rumah
sambal ni sedap d mkn ngan ikan masin grg..ikan bilis..telo..ayam grg dll..
0 comments:
Post a Comment