Cara-cara memproses pekasam:-
- Ikan air tawar yang dipilih akan disiang,dibuang perut dan dibersihkan.
- Toskan air daripada bahagian ikan sebelum dilumur dengan garam pada kadar 15 peratus.
- Setelah dilumur garam,ikan diperap selama 2 hingga 3 hari.
- Selepas melalu proses perapan,ikan sekali lagi dicuci dengan air melalui tiga proses dan ditoskan.
- Sebaik dikeringkan ikan digaul pula dengan beras goreng yang sudah dihancurkan ,sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara dan dicampur dengan sedikit asam jawa.
- Peram untuk kali kedua selama kira-kira 14 hari di dalam balang kedap udara.
- Pekasam yang sudah melalui proses "matang" kini boleh dibungkus dan sedia dipasarkan.
Hari nie saya nak kongsikan sedikit cara-cara bagaimana nak buat ikan pekasam.Ini adalah cara yang selalu saya guna bila nak buat ikan pekasam.Dan sedikit bantuan dari info di atas.....
Ikan yang dah disiang,dibasuh bersih.
0 comments:
Post a Comment